2019. január 1. napjától “új Szocho tv.” lép hatályba

2019. január 1. napjától összevonásra kerül a szociális hozzájárulási és az egészségügyi hozzájárulási adó. A két adó ötvözetéből különálló törvény született, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat fejtjük ki cikkünkben.

A feladataimat tudatosan 4 részre osztom

Meggyőződésünk, hogy az ember alaptermészetéből adódóan érdeklődő, lelkes, kreatív, együttműködő. Ezáltal egyre magasabb eredmények elérésére és túlszárnyalására képes.

Dióhéjban az alanyi és tárgyi ÁFA-mentességről

Kell fizetnem ÁFÁ-t vagy sem? Visszaigényelhetem vagy sem? A tevékenységem ÁFA-mentes, vagy a vállalkozásom számára választható a mentesség? Ezzel érdemes tisztában lenni, főleg ha vállalkozásalapítás előtt áll valaki.

HIPA – vagyis a helyi iparűzési adó

A helyi adók rendszere az egyik eszköze az önkormányzatok önálló gazdálkodási feltételei megalapozásának. A helyi adók rendszerét a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szabályozza. Cikkünkben bővebben olvashat a HIPA-val kapcsolatban, összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A társasági adó – Tao, és amit alapjaiban tudni érdemes róla

Ma már szinte mindenki hallott a társasági adóról, vagy ismertebb nevén a Tao-ról. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze róla: kit is érint, mi a társasági adószámítás alapja, mekkora az adó mértéke, mi az adófizetés határideje.

Egyéni vállalkozás, mint adózási forma

Több kedvezményes adózási forma közül is választhatnak azok az önfoglalkoztatók, akik néhány egyszerűbb követelménynek megfelelnek. Az egyéni vállalkozók adózását alap esetben a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (SZJA) szabályozza, így ez alapján...

Melyiket válasszam? – Vállalkoznék, de mi legyek?

Ha cégalapításra adjuk a fejünket, rögtön az első kérdés ami felmerül bennünk, hogy melyik az a cégforma, amely számunkra a legmegfelelőbb. A legalapvetőbb információkat összegyüjtöttük ebben a témában, hogy megkönnyítsük a Kedves Olvasó választását.

Választható adózási forma – gazdasági társaság

Ha már tudjuk, hogy milyen vállalkozási formában szeretnénk működtetni a vállalkozásunkat, akkor jön a következő kérdés: na, de melyik adózási formát válasszuk? Mit is jelent valójában az, hogy gazdasági társaság? Természetes vagy jogi személyek által üzletszerű közös...

A KATA adózási forma előnyei és hátrányai

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a KATA mindenki számára egyformán előnyös, aki a törvényben meghatározott feltételeknek megfelel, vagy lehetséges, hogy adott esetben nem éri meg ezt az adózási formát választani.